četrtek, 22. september 2016

Jemljem moja ščitnična zdravila za hipotirozo pravilno?

Vsi, ki smo hipotirotični in imamo predpisano nadomestno hormonsko terapijo se moramo zavedati številnih pravil, ki jih moramo upoštevati pri jemanju zdravil.

Veliko raziskav je pokazalo, da je kombinirana zdravila (tista, ki vsebujejo T3 in T4) bolje jemati dvakrat ali celo trikrat dnevno (ob visokih odmerkih). Priporočila so pol odmerka zjutraj na tešče, drugo polovico pa v popoldanskem času, nekaj ur od hrane, dopolnil in zdravil. Pred spremembo jemanja se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Najbolj pomembna pravila pri jemanju ščitničnih zdravil:

  • zdravilo vzamemo zjutraj na prazen želodec z nekaj vode
  • eno uro po zaužitju zdravila ne jemo in pijemo kave
  • zdravilo vzamemo vsak dan ob približno istem času
  • NIKOLI ne izpustimo odmerka
  • zdravila ne vzamemo ob kavi (kava lahko zniža absorpcijo ščitničnih zdravil)
Enako velja tudi za popoldanski odmerek, če imamo razdeljeno dozo.
Zgoraj navedeni napotki so zelo pomembni pri jemanju ščitničnih zdravil.

Veliko drugih zdravil, živil in dodatkov lahko spremeni absorpcijo zdravil ali pa celo prepreči telesu da bi učinkovito izkoristil učinkovino v zdravilu.

Poglejmo kateri so te motilci.

ANTIBIOTIKI


Če moramo poleg ščitničnih zdravil jemati tudi antibiotike, moramo vedeti tudi kakšna je mesebojna interakcija zdravil in kako se spremeni absorpcija ščitničnim zdravilom.
Nekatera zdravila zmanjšajo, druga pa povečajo absorpcijo ščitničnih zdravil.

Študija revije Thyroid je ugotovila, da antibiotiki, ki vsebujejo ciprofloksacin, bistveno zmanjšajo absorpcijo ščitničnih zdravil. Nekateri strokovnjaki menijo, da enako vplivajo tudi podobni kinolonski antibiotiki  kot so levofloksacin, lomefloksacin, ofloksacin, norfloksacina in moxifloxacin.
To pomeni, da če jemljete poleg ščitničnih zdravil antibiotike iz družine kinolonov (za zdravljenje bolezni dihalnih organov, ledvic, sečevoda, spolnih organov, trebušne votline, kože, mehkih tkiv, ušes, oči, kosti in sklepov), lahko vplivajo na absorpcijo in povzročijo, da postanete bolj hipotirotični.

Antibiotik rifampicin pa znatno poveča absorpcijo ščitničnim zdravilom. To pomeni, da če jemljemo takšen antibiotik skupaj s ščitničnim zdravilom, se lahko pojavijo znaki hipertiroze.

Ali obstaja rešitev?
Nekatere študije se pokazale, da se učinek lahko zmanjša, če vzamemo antibiotike vsaj 6 ur stran od zdravil za ščitnico. Lahko pa tudi prosite zdravnika za drug antibiotik, ki je na voljo za zdravljenje vaše težave. Vseeno pa je bolje, če za svojo varnost vzamete antibiotik 6 ur stran od zdravila za ščitnico.

In ne pozabite na probiotike.

DRUGA ZDRAVILA


Veliko zdravil je za katera nam zdravniki predpišejo kdaj jih moramo jemati. Če vam predpišejo katero od naslednjih zdravil, se posvetujte z zdravnikom.

  • Sukralfat - zdravilo za zdravljenje razjede ali gastroezofagealno refluksno bolezeni, zmanjša absorpicijo  ščitničnih zdravil, priporočljivo 8 ur narazen
  • Zdravila za znižanje holesterola - 4-6 ur stran od ščitničnih zdravil
  • Raloksifen - za osteoporozo, 12 ur narazen
  • Antidepresivi - veliko selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina zmanjša učinkovitost ščitničnih zdravil
  • Zdravila za epilepsijo - pospešijo metabolizem, zato bo najbrž potrebno dvigniti dozo ščitničnih zdravil
  • Inzulin ali oralna hipoglikemična zdravila - vzamemo nekaj ur stran
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom o vseh zdravilih, ki jih jemljete ob sočasnem jemanju nadomestne ščitnične terapije, da se prepričate, da nebi povzročili interakcij ali motenj v absorbiranji.

DOPOLNILA



Znano je da dodatki z železom in kalcijem lahko pozitivno vplivajo na naše počutje, ampak lahko tudi bistveno zmanjšata absorpcijo ščintičnih zdravil. Ta problem lahko rešimo če takšne dodatke, ki vsebujejo železo in/ali kalcij v katerikoli obliki (tudi multivitaminske dodatke), vzamemo 4-6 ur stran od nadomestne ščitnične terapije.



Ni komentarjev:

Objavite komentar